kuchnia włoska Kraków rezerwacja

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jednak również wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w najwyższym stopniu bogatych w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz piękne zabytki – to również kuchnia oraz lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy gra toczy się o dania i lokalne produkty.

kuchnia włoska Kraków rynek

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez świetnych towarów. Kraków słynie w głównej mierze z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły często tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezlik wyśmienitych regionalnych produktów – turyści zazwyczaj poszukują gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Entuzjaści zup powinni skosztować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, jaki można traktować jako zwykły przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go też charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Na ogół obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej modnym, chociaż również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po reprezentatywnych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/fiorentina/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy poszukują oryginalnych, polskich regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą których są w stanie o wiele prawidłowiej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.